terug naar Vraag en antwoord lijst     


Vertaling van Nederlandse namen naar het Engels, Latijns en INCI.


  • Basisoliën
  • Essentiële oliën
  • Plantaardige ingrediënten
  • Dierlijke ingrediënten
  • Diverse ingrediënten


    Voor een vertaling van het Engels naar het Nederlands klik hier.


    Ik heb niet voor alle ingrediënten INCI namen kunnen vinden. De naam die in zo´n geval op het etiket gebruikt wordt is dan de chemische naam of de naam die voorgeschreven wordt door de CFTA (Cosmetics, Toiletry and Fragrance Association). In het geval van een plantaardig ingrediënt is dit meestal de Latijnse naam.
    Wetenschappers willen nog wel eens de Latijnse naam van een plant veranderen als ze weer wat nieuws ontdekken. Vandaar dat een plant meerdere synoniemen kan hebben. Bijvoorbeeld de zilverspar is bekend onder Abies alba en Abies pectinata. In die gevallen heb ik de Latijnse naam gebruikt uit de INCI lijst.
    Van sommige soorten planten worden meerdere variëteiten gebruikt (zoals de roos, Rosa centifolia en Rosa galica), die dan ook apart vermeld staan in de INCI lijst. Van andere planten wordt voornamelijk één variëteit gebruikt.

    Voor een uitgebreid overzicht van Latijnse, Nederlandse en Engels plantennamen, kijk op de plantaardigheden website.

     
    Vertaling van Nederlandse namen van basis oliën naar het Engels, Latijns en INCI.
     Nederlandse naam  Engelse naam  Latijnse naam  INCI naam
     Abrikozenpit olie  Apricot kernal oil  Prunus armeniaca  Prunus armeniaca
     Amandel olie  Almond oil  Prunis dulcis  Prunis dulcis
     Arachide olie/Pinda olie  Peanut oil  Arachis hypogaea  Arachis hypogaea
        verzeepte arachide olie     saponified oil of peanut     -  Sodium peanutate
     Argan olie  Argan oil  Argania Spinosa  Argania Spinosa
     Avocado olie  Avocado oil  Persea americana  Persea gratissima
     Babassu olie/Brazeliaanse noot olie  Babassu oil  Orbignya oleifera  Orbignya oleifera
     Borage olie  Borage oil  Borago officinalis  Borago officinalis
     Cacao boter  Cocoa butter  Theobroma cacao  Theobroma cacao
     Candelilla was  Candelilla wax  Euphorbia cerifera  Candelilla cera
     Carnauba was  Carnauba wax  Copernicia cerifera  Cera carnauba
     Druivepit olie  Grapeseed oil  Vitis vinifera  Vitis vinifera
     Emoe olie  Emu oil     -  
     Hazelnoot olie  Hazelnut oil  Corylus avellana  Corylus avellana
     Hennep olie  Hemp oil  Canabis sativa  
     Jojoba olie  Jojoba oil  Simmondsia chinensis  Simmondsia chinensis
     Karité noot olie/Shea boter  Shea butter  Butyrospermum parkii  Butyrospernum parkii
     Katoenzaad olie  Cotton seed oil  Gossypium  Gossypium
     Kokos olie  Coconut oil  Cocos nucifera  Cocos nucifera
        verzeepte kokosolie     saponified oil of coconut     -  Sodium cocoate
     Kokum boter  Kokum butter  Garcinia indica  
     Kukui noot olie  Kukui nut oil  Aleurites molaccana  Aleurites moluccana
     Lanoline  Lanolin     -  Lanolin
     Lijnzaad olie  Lineseed/Flaxseed oil  Linum usitatissimum  Linum usitatissimum
     Macadamia olie  Macadamia nut oil  Macadamia ternifolia  Macadamia ternifolia
     Maïs(kiem) olie  Corn oil  Zea mays  Zea mays
     Mango boter  Mango butter  Mangifera indica  Mangifera indica
     Neem olie  Neem oil  Melia azadirachta  Melia azadirachta
     Olijf olie  Olive oil  Olea europaea  Olea europaea
        verzeepte olijfolie     saponified oil of olive     -  Sodium olivate
     Palm olie  Palm oil  Elaeis guineensis  Elaeis guineensis
        verzeepte palmolie     saponified oil of palm     -  Sodium palmate
     Palmpit olie  Palm kernal oil  Elaeis guineensis  Elaeis guineensis
        verzeepte palmpitolie     saponified oil of palm kernals     -  Sodium palm kernelate
     Pecan noot olie  Pecan nut oil  Algooquian paccan  
     Papaver olie/Klaproos olie  Poppy seed oil  Papaver orientale  Papaver orientale
     Perzikpit olie  Peach kernal oil  Prunus persica  Prunus persica
     Pinda olie  Peanut olie  Arachis hypogaea  Arachis hypogaea
        verzeepte pinda olie     saponified oil of peanut     -  Sodium peanutate
     Pompoenzaad olie  Pumkin seed oil  Cucurbita pepo  Cucurbita pepo
     Raapzaad olie  Canola/Rapeseed oil  Brassica oleifera  Brassica oleifera
     Reuzel/Varkensvet  Lard     -  
     Rijstzemelen olie  Ricebran oil  Oryza sativa  Oryza sativa
     Rozebottel olie  Rosehips seed oil  Rosa canina  Rosa canina
     Rundervet  Tallow/Beef dripping/Suet     -  
        in zeep  Saponified oil of tallow     -  Sodium tallowate
     Saffloer olie  Safflower  Carthamus tinctorius  Carthamus tinctorius
     Sesam olie  Sesame oil  Sesamum indicum  Sesamum indicum
     Shea boter/Karité noot olie  Shea butter  Butyrospermum parkii  Butyrospermum parkii
     Soja(boon) olie  Soja bean oil  Glycine soja  Glycine soja
     Struisvogel olie  Ostrich oil     -  
     Tarwekiem olie  Wheatgerm oil  Tritium vulgare  Tritium vulgare
     Teunisbloem olie  Evening primrose oil  Oenothera biennes  Oenothera biennis
     Varkensvet/Reuzel  Lard     -  
     Walnoot olie  Walnut oil  Juglans regia  Juglans regia
     Wolvet/Lanoline  Lanolin     -  Lanolin
     Wonderolie  Castor oil  Ricinus communis  Ricinus communis
        verzeepte wonderolie     saponified oil of castor     -  Sodium castorate
     Wortel olie  Carrot oil  Daucus carota  Daucus carota
     Zonnebloemolie  Sunflower oil  Helianthus annuus  Helianthus annuus
     Zwarte bessen olie  Blackcurrant/cassis oil  Ribes nigrum  Ribes nigrum


    terug naar boven     


     
    Vertaling van Nederlandse namen van essentiële oliën naar het Engels, Latijns en INCI.
     Nederlandse naam  Engelse naam  Latijnse naam  INCI naam
     Afrikaantje  Tagetes  Tagetes erecta/patula  Tagetes erecta/patula
     Akkermunt  Fieldmint  Mentha arvensis  Mentha arvensis
     Anijs  Aniseed  Pimpinella anisum  Pimpinella anisum
     Anjer  Carnation  Dianthus caryophyllus  
     Basilicum  Basil  Ocimum basilicum  Ocimum basilicum
     Bayrum/Bay St. Thomas  Bay  Pimenta racemosa  
     Benzoë  Benzoin  Styrax benzoin  Styrax benzoin
     Bergamot  Bergamot  Citrus bergamia  Citrus bergamia
     Bergthee, liggende  Wintergreen  Gaultheria procumbens  Gaultheria procumbens
     Berk  Birch, white  Betula alba  Betula alba
     Bonekruid  Summer savory  Satureja hortensis  Satureja hortensis
     Cade  cade  Juniperus oxycedris  Juniperus oxycedris
     Cederhout  Cedarwood  Cedrus atlantica  Cedrus atlantica
     Chinese kaneel  Cassia  Cinnamomum cassia  Cinnamomum cassia
     Cipres  Cypress  Cupressus sempervirens  Cupressus sempervirens
     Ciste-roos/Rotsroos  Laudanum/Cistus  Cistus ladaniferus  Cistus ladaniferus
     Citroen  Lemon  Citrus limon  Citrus limonum
     Citroengras  Lemongrass  Cymbopogan schoenanthus  Cymbopogan schoenanthus
     Citroenverbena  Lemon verbena  Lippia citriodora  Lippia citriodora
     Citronella  Citronella  Cymbopogon nardus  Cymbopogon nardus
     Den  Pine  Pinus sylvestris  Pinus sylvestris
     Dille  Dill  Anethum graveleons  Anethum graveleons
     Dragon  Tarragon  Artemisia dracunculus  Artemisia dracunculus
     Duizendblad  Yarrow  Achillea millefolium  Achillea millefolium
     Engelwortel  Angelica  Angelica archangelica  Angelica archangelica
     Eikemos  Oakmoss  Evernia prunastri  Evernia prunastri
     Elemi  Elemi  Canarium luzonicum  
     Eucalyptus  Eucalyptus  Eucalyptus globulus  Eucalyptus globulus
     Galangalwortel, kleine  Galangal, lesser  Alpinia officinarum  
     Gardenia  Gardenia  Gardenia florida  Gardenia florida
     Gember  Ginger  Zingiber officinale  Zingiber officinale
     Geranium  Geranium  Pelargonium graveolens  Pelargonium graveolens
     Grapefruit/Pompelmoes  Grapefruit  Citrus grandis  Citrus grandis
     Groene munt  Spearmint  Mentha spicata  Mentha viridis
     Helichrysum/Kerrieplant  Helichrysum/Everlasting  Helichrisum italicum  Helichrisum italicum
     Hyacinth  Hyacinth  Hyacinthus orientalis  Hyacinthus orientalis
     Hysop  Hyssop  Hyssopus officinalis  Hyssopus officinalis
     Jasmijn  Jasmine  Jasminum officinale  Jasminum officinale
     Jeneverbes  Juniper berry  Juniperus communis  Juniperus communis
     Kajeput  Cajeput  Melaleuca leucadendra  Melaleuca leucadendra
     Kamfer  Ho leaf/Camphor  Cinnamomum camphora  
     Kamille, blauwe/Germaanse  Chamomille, German  Matricaria recutica  Chamomilla recutita
     Kamille, Roomse  Chamomille, Roman  Anthemis nobilis  Anthemis nobilis
     Kaneel  Cinnamon  Cinnamomum zeylanicum  Cinnamomum zeylanicum
     Kardamon  Cardamom  Elettaria cardamomum  Elettaria cardamomum
     Karwij  Caraway  Carum carvi  Carum carvi
     Kattenkruid  Catnip  Nepeta cataria  Nepeta cataria
     Komijn  Cumin  Cuminum cyminum  Cuminum cyminum
     Koriander  Coriander  Corianderum sativum  Corianderum sativum
     Kruidnagel  Clove bud  Syzygium aromaticum  
     Kruiskruid, klein  Ragwort  Senecio vulgaris  Senecio vulgaris
     Laos  Siamees ginger  Alpinia galanga  
     Laurier  Laurel/Bayleaf  Laurus nobilis  Laurus nobilis
     Lavandin  Lavandin  Lavendula hybrida  Lavendula hybrida
     Lavendel  Lavender  Lavendula angustifolia  Lavandula angustifolia
     Lavendel, breedbladig  Spike lavender  Lavendula latifolia  
     Limoen  Lime  Citrus aurantifolia  Citrus aurantifolia
     Lindenbloesem  Lindenblossom  Tilia americana/ cordata/vulgaris  Tilia americana/ cordata/vulgaris
     Litsea cubeba  May chang  Litsea cubeba  Litsea cubeba
     Maggiplant/Lavas  Lovage  Levisticum officinale  Levisticum officinale
     Magnolia  Magnolia  Magnolia ..  Magnolia ..
     Majoraan/Marjolein  Majoram  Origanum marjorana  Origanum marjorana
     Mandarijn  Mandarine/tangerine  Citrus reticulata  Citrus nobilis
     Melisse  Melissa  Melissa officinalis  Melissa officinalis
     Mimosa  Mimosa  Acacia dealbata  Acacia dealbata
     Mirre  Myrrh  Commiphora myrrha  Commiphora myrrha
     Mirte  Myrtle  Myrtus communis  Myrtus communis
     Mosterd, witte  Mustard, white  Sinapis alba  
     Muskuszaad  Ambrette  Hibiscus abelmoschus  
     Narcis  Daffodil/Narcissus  Narcissus jonquilla  Narcissu jonquilla
     Narduskruid  Spikenard  Nardostachys grandiflora  
     Niaouli  Niaouli  Melaleuca viridiflora  
     Nootmuskaat  Nutmeg  Myristica fragrans  Myristica fragrans
     Oregano  Oregano  Origanum vulgare  Origanum vulgare
     Oranjeboom blad/Petitgrain  Petitgrain bigarade  Citrus aurantium var. amara  Citrus amara
     Oranjeboom bloesem/Neroli  Neroli  Citrus aurantium var. amara  Citrus amara
     Oranjeboom vrucht/ Dwergsinaas/Pomperans  Sour orange  Citrus aurantium var. amara  Citrus amara
     Palmarosa  Palmarosa  Cymbopogon martini  Cymbopogon martini
     Patchoeli  Patchouli  Pogostemon cablin  Pogostemon cablin
     Pepermunt  Pepermint  Mentha piperita  Mentha piperita
     Peper, zwart  Black pepper  Piper nigrum  Piper nigrum
     Peterselie  Parsley  Petroselinum crispum  
     Piment  Allspice  Pimenta officinalis  Pimenta officinalis
     Ravensara  Ravensara  Ravensara aromatica  
     Roos  Rose  Rosa centifolia/galica  Rosa centifolia/galica
     Rozemarijn  Rosemary  Rosmarinus officinalis  Rosmarinus officinalis
     Rozenhout  Rosewood  Aniba rosaeodora  Aniba rosaeodora
     Salie  Sage  Salvia officinalis  Salvia officinalis
     Sandelhout  Sandelwood  Santalum album  Santalum album
     Scharlei  Clary sage  Salvia scarea  Salvia scarea
     Selderij  Celery  Apium graveolens  Apium graveolens
     Sering  Lilac  Syringa vulgaris  Syringa vulgaris
     Sinaasappel  Sweet orange  Citrus sinensis  Citrus dulcis
     Ster anijs  Star anise  Illicium verum  Illicium verum
     Strobloem  Yellow Everlasting Flower  Helichrysum arenarium  Helichrysum arenarium
     Tea tree  Tea tree  Melaleuca alternifolia  Melaleuca alternifolia
     Tijm  Thyme  Thymus vulgaris  Thymus vulgaris
     Tuberoos  Tuberose  Polianthes tuberosa  Polianthes tuberosa
     Valkruid/Arnica  Arnica  Arnica montana  Arnica montana
     Vanille  Vanilla  Vanilla planifolia  Vanilla planifolia
     Venkel  Fennel  Foeniculum vulgare var. dulce  Foeniculum vulgare
     Verbena/IJzerhard  Verbena  Verbena officinalis  Verbena officinalis
     Vetiver  Vetiver  Vetiveria zizaniodes  Vetiveria zizaniodes
     Viooltje, akker  Field pansy  Viola arvensis  
     Viooltje, maarts  Sweet violet  Viola odorata  Viola odorata
     Wierook  Frankincense  Boswellia carterii  Boswellia carterii
     Ylang ylang  Ylang ylang  Canaga odorata var. genuina  Canaga odorata
     Zilverspar  Fir, silver  Abies pectinata  Abies pectinata


    terug naar boven     


     



    Vertaling van Nederlandse namen van plantaardige ingrediënten naar het Engels, Latijns en INCI.
    Ik heb niet alle planten hier weer bijgezet die al in bovenstaande tabellen staan van de basis- en essentiële oliën.
     Nederlandse naam  Engelse naam  Latijnse naam  INCI naam
     Aloe vera  Aloe vera  Aloe vera  Aloe barbadensis
     Anatto  Annatto  Bixa orellana  Bixa orellana
     Framboos  Raspberry  Rubus idaeus  Rubus idaeus
     Geelwortel/Kurkuma/Saffraan  Turmeric  Curcuma longa  Curcuma longa
     Gewone ossetong  Alkanet root  Anchusa officinalis  Anchusa officinalis
     Goudsbloem/Calendula  Scotch marigold/ Calendula  Calendula officinalis  Calendula officinalis
     Grapefruit zaad extract  Grapefruit seed extract (GSE)  Citrus grandis/x paradisi  Citrus grandis
     Groene thee (extract)  Green tea (extract)    
     Havermout  Oat  Avena sativa  Avena sativa
     Hibiscus  Hibiscus  Hibiscus rosa-sinensis  Hibiscus rosa-sinensis
     Honingkruid  Stevia  Stevia rebaudiana Bertoni  
     Iers mos  Irish moss  Chondrus crispus  Chondrus crispus
     Iriswortel  Orris root  Iris florentina/ pallida/versicolor  Iris florentina/ pallida/versicolor
     Kelp  Kelp  Macrocystis pyrifera  Macrocystis pyrifera
     Maïszetmeel  Cornstarch     -  Corn starch
     Meekrapwortel  Maddar root  Rubia tinctorum  
     Moederkruid  Feverfew  Tanacetum parthenium  
     Moerasspirea  Meadow sweet/Queen Of The Meadows  Spiraea ulmaria  Spiraea ulmaria
     Ogentroost  Eyebright  Euphrasia officinalis  Euphrasia officinalis
     Pijlwortel  Arrowroot  Marante arundinacea  Maranta arundinacea
     Rozebottels  Rosehips  Rosa canina/ centifolia/gallica  Rosa canina/ centifolia/gallica
     Sint-Janskruid  St. John's Wort  Hypericum perforatum  Hypericum perforatum
     Smeerwortel, gewone  Comfrey  Symphytum officinale  Symphytum officinale
     Spirulina  Spirulina  spirulina maxima  spirulina maxima
     Sponsvrucht  Loofah  Luffa cylindrica  Luffa cylindrica
     Tarwe  Wheat  Triticum aestivum  
     Valeriaan  Valerian  Valeriana officinalis  Valeriana officinalis
     Veenbes  Cranberry  Vaccinium macrocarpon  Vaccinium macrocarpon
     Zeepkruid  Soapwort  Saponaria officinalis  Saponaria officinalis


    terug naar boven     


     
    Vertaling van Nederlandse namen van dierlijke ingrediënten naar het Engels en INCI.
     Nederlandse naam  Engelse naam  Latijnse naam  INCI naam
     Bijenwas  Beeswax     -  Cera
     Geitenmelk  Goat´s milk     -  
     Honing  Honey     -  Mel
     Karnemelk  Buttermilk     -  
     Koeiemelk  Cow´s milk     -  Lac


    terug naar boven     


     
    Vertaling van Nederlandse namen van diverse ingrediënten naar het Engels en INCI.
     Nederlandse naam  Engelse naam  Chemische formule  INCI naam
     Bitterzout/Magnesiumsulfaat  Epsom salt  MgSO4  Magnesium sulphate
     Borax  Borax  Na2B4O710H2O  Sodium borate
     Citroenzuur  Citric acid  C6H8O7  Citric acid
     Glycerine  Glycerin     -  Glycerin
     Groene klei  Green clay     -  
     Kaolin klei  Kaolin clay     -  Kaolin
     Puimsteen  Pumice     -  Pumice
     Vitamine E olie  Vitamin E oil     -  Tocopherol
     Water  Water  H2O  Aqua
     Zuiveringszout/Natrium bicarbonaat  Baking soda/Sodium bicarbonaat  NaHCO3  Sodium bicarbonaat


    terug naar boven